Președintrele Asociației Investitorilor Străini (AIS), Alexander Koss, reconfirmă susținerea sa și a asociației pe care o conduce pentru inițiativa Guvernului de eliminare a presiunilor asupra businessului prin decriminalizarea unor infracțiuni economice.
”Acum o săptămână, Guvernul a anunțat proiectul de lege privind decriminalizarea businessului. A spus singur, în locul nostru – haideți să facem ca businessul să nu emigreze din țară, dar să se dezvolte, ca oamenii de afaceri să nu fie trimiși la închisoare și abia după aceasta să se caute de ce sunt vinovați. A propus să facem totul ca în țările civilizare, ca Centrul Național Anticorupție să lupte cu corupția din aparatul de stat, spălara banilor și alte crime similare, de impozite să se ocupe  fiscul, de infracțiunile vamale – vama, iar SIS să combată terorismul, să apere integritatea teritorială și interesele de stat ale Moldovei”, a scris președintele FIA într-o notă de opinie.
”Eu înțeleg și așa-numita societate civilă și experții. Ei sunt împotrivă pentru că nu iubesc actuala guvernare, depind de opinia donatorilor și, prin esență, sunt populiști. Îi înțeleg și pe donatori, care au oferit mulți bani pentru lupta cu corupția, infracțiunile din domeniile financiar și bancar (ceea ce nu a împiedicat rău-făcătorii să fure ”miliardul”), structurilor de drept, care trebuie să fie restructurate sau lichidate”, scrie Alexander Koss.
În același timp, președintele Asociației Investitorilor Străini își exprimă nedumerirea față de tăcerea cercurilor de afaceri.
”De ce nu se aud vocile voastre? Pentru voi se face acum ceea la ce nici nu ați visat. Nu prea pare să fiți masochiști, care savurează perchezițiile din casele, apartamentele, oficiile voastre  sau luni de ședere prin închisori. Sau nu sunteți în stare să credeți în fericirea voastră?”, se întreabă omul de afaceri.
El se arată convins că  antreprenorii trebuie să opereze  cu interesele de dezvoltare ale businessului real. ”Și aici nu este importantă configurația politică sau geopolitică. Businessul nostru, acționarii noștri, angajații și partenerii noștri – sute și sute de mii de oameni de care suntem responsabili, nu pot aștepta schimbarea conjuncturii. Din acest motiv, votul meu va fi întotdeauna pentru fiecare  acțiune a guvernării, orientată spre îmbunătățirea mediului de afaceri”, a punctat președintele Asociației Investitorilor Străini.
Amintim că AIS a cerut anterior Guvernului și Parlamentului să aprobe proiectul de lege privind decriminalizarea unof infracțiuni economice, propus de Ministerul Justiției. Proiectul de lege elaborat la inițiativa Partidului Democrat din Moldova prevede reducerea competențelor unor structuri de stat, în special, ale poliției, în privința unor infracțiuni economice. Iar agenții economici aflați la prima abatere, vor avea posibilitatea  să repare prejudiciul cauzat, înainte să fie  atrași la răspundere penală. Documentul a fost  supus criticilor de un grup de ONG-uri apropiate partidelor de opoziție.