Începând de astăzi, 12 octombrie, preţurile pentru 160 de denumiri comerciale ale medicamentelor de importanţă socială se vor reduce cu 40%. Această decizie a fost luată în urma negocierilor de săptămâna trecută dintre Guvern şi reţelele mari de farmacii, informează 24H.MD.

Din gama de medicamente pentru care prețul a scăzut fac parte cele mai necesare și des utilizate produse farmaceutice de către cetățeni. Acestea vor fi comercializate în aproximativ 650 de farmacii din toată ţara.

Reducerea preţurilor este o iniţiativă a companiilor farmaceutice mari pentru a asigura populaţia cu un spectru larg de medicamente ieftine şi accesibile. În schimb, Guvernul a acordat companiilor farmaceutice un şir de facilităţi pentru a activa mai eficient pe piaţa din Republica Moldova. Astfel, au fost propuse condiţii mai atractive de înregistrare a produselor farmaceutice noi, fiind micşorate tarifele cu 25%. La fel, procedura de autorizare şi reautorizare a medicamentelor a fost simplificată, precum şi s-au redus cerințele pentru etichetare, ambalaj și prospectul preparatelor.

Lista medicamentelor cu preţul recomandat de vânzare va fi afişată în toate oficiile reţelelor mari de farmacii.