Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi Procuraturii să investigheze din punct de vedere penal acțiunile sau inacțiunile persoanelor care au avut tangență cu decesul tinerei Niculina Bulat.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut să fie cercetată maniera în care au acționat angajații instituțiilor statului, în special din spitalul raional Drochia și din spitalul municipal Bălți. Șeful Cabinetului de miniștri a spus că în acest caz nu este vorba despre problemele existente în sistemul de sănătate, salariile mici sau echipament uzat, dar mai degrabă este o problemă de moralitate a celor care lucrează în sistem.

„Acest caz este ieșit din comun și nu se încadrează în limita bunului simț, dacă vreți în limita omeniei. Trebuie să vedem care este realitatea, dar din punctul meu de vedere este neglijența unor instituții ale statului. Timp de zece zile Niculina Bulat a suferit, a apelat la asistență medicală și la asistență socială, dar neglijența instituțiilor a dus la acest deces. Să-ți bați joc de om de asemenea manieră este lipsă de bun simț”, a accentuat Pavel Filip.

Premierul a solicitat ca timp de o săptămână să fie identificate toate persoanele care au fost implicate în acordarea ajutorului Niculinei Bulat. „De data asta nu vreau doar demisii, eu vreau răspundere penală. Cei care se fac vinovați să răspundă penal”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, Premierul a specificat că acest caz a scos în evidență și necesitatea reformelor urgente în sistemul de sănătate publică, medicină primară și sistemul spitalicesc.

În noaptea de 21 octombrie, Niculina Bulat s-a adresat la Spitalul din Drochia, acuzând dureri mari, dar medicii i-ar fi spus că nu pot să o ajute, dar nici nu au ambulanță, sugerându-i să plece să își caute transport şi să se adreseze pentru un ajutor specializat la Bălți. La Bălți a ajuns cu un transport privat, unde i s-ar fi făcut anumite intervenții și a fost trimisă acasă cu un transport de ocazie.

Pe 2 noiembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență din Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind tocmai o hernie strangulară în locul intervenției chirurgicale. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, au apărut complicații, care i-au amplificat durerile și au grăbit decesul.