Premierul britanic Theresa May va efectua o vizită oficială miercuri și joi în Germania și Franța, acestea fiind primele sale deplasări în străinătate după preluarea funcției, în cursul cărora ea ar urma să contureze calendarul Brexit.

Theresa May „va încerca să stabilească relații de lucru solide” cu doi dintre cei mai importanți parteneri ai săi și să explice pentru ce guvernul său „are nevoie de timp” înainte de a deschide negocierile de separare de Uniunea Europeană.

După Berlin, primul ministru britanic se va deplasa joi la Paris, unde are preconizată la ora locală 18:30 (16:30 GMT) o întâlnire cu președintele Francois Hollande. Pe agenda discuțiilor vor figura „lupta împotriva terorismului și problemele securității externe, realizarea Brexit și importanța relației bilaterale”, a precizat președinția franceză.

„Theresa May urmează să construiască punți de înțelegere cu omologii săi. Până în prezent, ea era considerată drept cineva care se concentra asupra Ministerului de Interne”, a declarat pentru AFP profesorul Iain Begg, de la Institutul european de la London Scholl of Economics.

„Primele sale etape sunt două din capitalele cele mai importante din Europa unde ea va spune clar ceea ce vrea, ceea ce apără, calendarul pe care îl are în vedere pentru Brexit și cum intenționează să procedeze”, a adăugat el.

Dacă Angela Merkel a cerut mai întâi o clarificare „rapidă” a intențiilor britanice post-Brexit, ea s-a arătat ulterior mai dispusă decât alții și în special decât Francois Hollande, să dea timp noului prim-ministru pentru a-și preciza planurile.

„Mă bucur să fac cunoștință cu ea”, a declarat marți Merkel pe canalul tv german Sat.1, arătându-se dispusă „să dea guvernului britanic timp de a reflecta” la „relația pe care vrea să o aibă cu UE”.

Potrivit Ninei Schick, directoarea Departamentului de comunicare a cercului de reflexie Open Europe, „Parisul și Berlinul sunt destul de divizate față de ceea trebuie să fie viitorul UE”.

Ca un ecou, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a invitat-o luni pe Theresa May să organizeze „un divorț de catifea” de UE.