Președinta Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov a avut o întrevedere cu Directoarea Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Simone Giger.
Părțile au efectuat un schimb de opinii privind reforma administrației publice, care vine în implementarea angajamentelor importante asumate prin Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova pe anii 2016-2018. În context, a fost accentuat faptul că, în procesul de reformare a administrației publice, autorităţile trebuie să asculte şi să analizeze problemele cu care se confruntă cetăţenii şi să elaboreze soluţii eficiente. Dar, totodată, este important sincronizarea eforturilor şi maximizarea sinergiei între strategiile și documentele de politici în domeniu.
Președinta Comisiei parlamentare a apreciat înalt activitatea desfășurată timp de 15 ani de Biroul de Cooperare al Elveţiei în Moldova și i-a mulțumit doamnei Simone Giger pentru contribuţia la realizarea proiectelor de importanţă majoră pentru ţara noastră, inclusiv în domenii de infrastructură şi aprovizionare cu apă.
În context, interlocutoarele au discutat despre derularea proiectului elveţian de Apă şi Sanitaţie „ApaSan”, care deja a contribuit la asigurarea accesului la apă potabilă de calitate a circa 40 mii de locuitori ai Republicii Moldova.
Totodată, părțile au abordat subiectul implementării Legii nr. 303 din 13.12.2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare și participarea reprezentanților Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova la audierile publice pe marginea legii, organizate de Comisie la 16 noiembrie 2016. Urmare a audierilor publice, au fost constatate un șir de deficiențe și discrepanțe în executarea prevederilor legale și înaintate un șir de propuneri constructive de modificare a Legii nr. 303/2013.
La rândul său, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Simone Giger a menționat necesitatea prioritizării problemelor de bază la nivel național, în special cele care necesită investiții din partea donatorilor, cum ar fi aprovizionarea cu apă și sanitație, cât și conlucrarea interinstituțională.