Ca urmare a apariţiei, astăzi, pe site-urile unor instituţii mass-media a unor copii din materialele dosarului penal pornit pentru dublul viol şi tentativa de omor a unei minore în centrul capitalei, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul divulgării datelor urmăririi penale (art.315 Cod penal).

În condiţiile în care actul publicat conţine date aferente urmăririi penale aflate în desfăşurare, iar divulgarea acestora s-a efectuat contrar interdicţiei persoanelor care efectuează urmărirea penală, procurorii urmează să identifice şi să-i tragă la răspundere pe cei care se fac culpabili de aceste acţiuni.

Procuratura condamnă maniera și modul în care unele publicații tratează subiectele de o sensibilitate și actualitate deosebită pentru Republica Moldova, precum sunt cazurile de violenţă, cu precădere, cele comise în privinţa minorilor, inclusiv şi cazul actual.

Procuratura Generală face repetat apel către reprezentanţii presei să manifeste maximă atenţie şi acurateţe atunci când mediatizează cazurile de viol, oferind publicului detalii care pot fi dăunătoare victimei sau interpretate greşit.

Reamintim că, potrivit actelor internaționale la care Moldova a aderat, dar și politicilor promovate de către CtEDO, cazurile de agresiuni sexuale urmează a fi examinate într-o manieră şi cu o atenție deosibită anume din perspectiva lucrului cu victima, care urmează a fi tratată cu maximă diligență, evitându-se, astfel, revictimizarea acesteia.

Mai mult, statul este obligat, pe cont propriu, să ia toate măsurile pentru reabilitarea psihologică şi reconcilierea socială a acestora.