Procuratura Generală şi Institutul Internaţional Causeway din Marea Britanie au semnat astăzi un memorandum de înţelegere în vederea consolidării capacităţilor în domeniul justiţiei tranziţionale în rândul procurorilor, judecătorilor şi altor organe de drept din Republica Moldova.

Acest memorandum este semnat în cadrul programului “Introducerea şi dezvoltarea capacităţilor organelor de drept în domeniul justiţiei tranziţionale drept mecanism de reglementare în societatea post-conflict”. Scopul principal al programului este de a oferi suport şi a spori capacitatea organelor de drept şi a Guvernului RM în domeniul justiţiei tranziţionale ca practică internaţională de abordare a crimelor comise în societăţile post-conflict. Programul urmăreşte la fel să familiarizeze procurorii şi judecătorii moldoveni cu practicile internaţionale în domeniu, pentru a-i ajuta în vederea soluţionării problemei dosarelor penale în cadrul procesului de reglementare transnistreană.

Cu această ocazie, Procurorul General interimar, Eduard Harunjen a declarat că: „Prin adăugarea acestui plus de substanţă în configurarea eforturilor noastre comune, a mai evocat dl Harunjen, vor fi promovate bunele practici de reglementare a conflictelor, ce va permite preluarea şi dezvoltarea mecanismelor de aplicare a justiţiei tranziţionale şi iniţiativelor asociate, implementate în timpul procesului de pace.”

“Justiţia tranziţională este un termen ce defineşte un set de măsuri juridice şi non-juridice puse în practică de către Guvern şi diverşi actori ai societăţii în vederea îndreptării încălcărilor abuzive ale drepturilor omului comise în trecut, care evocă o moştenire politică nefastă”, a spus directorul executiv al Institutului Causeway, Kingsley Donalsdon.

“Setul de măsuri poate include: reformă instituţională, instituirea comisiei pentru adevăr, reconciliere, repararea pagubelor, urmărire penală şi amnestiere”, a adăugat Donaldson. “Această preocupare pentru trecut este puternic legată de aspiraţia de a construi un viitor şi o societate consolidadă”, a mai spus el.

Programul de susţinere din partea Institutului Causeway constă din instruiri, cu participarea formatorilor naţionali şi internaţionali, cu pregătire specială în domeniul justiţiei tranziţionale în baza bunelor practici din Irlanda de Nord. Programul se va desfăşura până în martie 2017. Primele cursuri de instruire pentru procurori vor avea loc între 8-11 noiembrie curent.