Producătorii locali au salutat inițiativa guvernării de a obliga comercianții ca să expună pe rafturile din rețelele mari de magazine 50% la sută din producția autohtonă. Opiniile au fost expuse astăzi, 18 februarie, în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe asupra proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon.

Acest document a fost votat de deputați, în prima lectură, dar retras din Parlament de Guvernul condus de Maia Sandu. Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

În cadrul dezbaterilor de astăzi au fost audiate părerile producătorilor locali și ale investitorilor străini. Producătorii locali au declarat la unison că economia națională nu poate să se dezvolte fără producția locală sănătoasă. În prezent, 70 la sută din coșul de consum este format din produsele importate.

Președintele ”Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, a menționat că pentru producătorul local este foarte greu să ajungă în rețele mari de magazine din țară.

Gheorghe Angheluță, producător local în domeniul lactatelor, a declarat că această lege va ameliora situația economică în care se află întreprinderile locale. Antreprenorul a mai menționat că trebuie reglementată și procedura de stabilire a adaosului comercial, deoarece în prezent acesta nu este limitat.

”Apare o concurență neloială între producători și furnizori. Oferind rețelelor comerciale o reducere mai mare, furnizorul trebuie să ridice prețul produsului, astfel producția autohtonă devine necompetitivă ca preț”, a menționat producătorul.

Reprezentantul Asociației Businessului European a declarat că la nivel de stat sunt necesare strategii de promovare a producătorilor locali. De asemenea, este nevoie ca acestora să le fie oferit un suport, inclusiv în colaborarea cu rețelele de magazine.

Președintele comisiei, Vladimir Golovatiuc, a menționat că toate opiniile expuse vor fi formulate în amendamentele propuse la votarea proiectului în lectura a doua.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat anterior că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară. Șeful statului a mai anunțat că, în timpul apropiat, va fi înaintată o nouă inițiativă, la fel, menită să apere interesul producătorilor locali în procesul de achiziții publice.