Conducerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI a participat în cadrul unei ședințe de lucru la București, în contextul lansării proiectului SMURD 2.

La eveniment au mai fost prezenți și responsabili din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație Internă, Ministerul Sănătății, Institutul  de Medicină Urgentă și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Factorii de decizie au discutat despre sumarul proiectului și impactul transfrontalier al programului. Conform procedurilor, sumarul de proiect va fi înaintat Comisiei Europene, iar aceasta în termen de 3 luni îl va examina, după care va fi prezentat formularul de aplicare.

Conform proiectului, odată cu dezvoltarea Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcererare 2, Republica Moldova va beneficia de 10 ambulanțe și 4 autospeciale de descarcerare. Mai mult, urmează a fi lansate patru platforme de aterizare a elicopterelor în preajma spitalelor, iar două detașamente de pompieri din zonele transfrontaliere vor fi amenajate cu spații speciale intervențiilor SMURD. Proiectul are drept scop salvarea oamenilor din situații de risc, prin acordarea primului ajutor calificat.

Datorită Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare lansat în Republica Moldova, în toamna anului 2014 a fost posibilă acordarea ajutorului persoanelor în 10 mii de cazuri.