Zeci de mii de brazilieni au ieșit duminica pe străzile din Sao Paolo ca să o susțină pe fosta președintă Dilma Rousseff. În același timp oamenii au scandat împotriva succesorului acesteia,Michel Temer, care a minimalizat demonstrația.

„Afară, Temer!” sau „Alegeri acum!” se putea citi pe bannerele afișate de cei circa 100.000 de manifestanți, conform organizatorilor, care au umplut artera principală a capitalei economice a țării. Ei susțin că destituirea Dilmei Rousseff este o ‘lovitură de stat’ și cer organizarea de noi alegeri.

Senatul a destitut-o miercuri pe Dilma Rousseff pentru manipularea bugetului. Michel Temer, fost vicepreședinte ale partidului de centru-dreapta PMDB devenit rivalul său, va asigura puterea până în 2018, în ciuda unei cote de popularitate la fel de scăzute ca lidera Partidului Muncitorilor (PT).

La sfârșitul manifestației au avut loc câteva ciocniri cu poliția, care i-a dispersat pe protestatari cu gaze lacrimogene, conform site-ului G1. Alte manifestații similare din ultimele zile s-au încheiat în același fel.

Michel Temer, care se află în China pentru a participa la summitul G20 la doar câteva ore după intrarea sa în funcție, a declarat că manifestanții sunt „mici grupuri de prădători”.

„Sunt grupuri mici (…) Nu am cifrele exacte, însă au fost 40, 50, 100 de persoane, nu mai mult. Din 204 milioane de brazilieni, cred că este nesemnificativ”, a spus el, citat de media.

„Președintele pucist al Braziliei a spus că suntem 40. Uitați aici cele 40 de persoane — suntem aproape 100.000 pe toată strada Paulista”, a răspuns Guilherme Boulos, din cadrul mișcării Sin Techo (Mișcarea muncitorilor fără acoperiș), care a făcut apel la manifestație, alături de alte organizații de stânga.

Câțiva manifestanți au dat foc unui sicriu de lemn în care se afla o păpușă cu efigia lui Michel Temer. O femeie avea un afiș pe care era scris în engleză: „Dilma este în continuare președinta Braziliei”.

La Rio de Janeiro au manifestat de asemenea circa 2.000 de persoane.