După cum și a anunțat, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) desfășoară astăzi o acțiune de protest împotriva închiderii claselor de-a X-a din mai multe licee din municipiul Chișinău, transmite CURENTUL.

Socialiștii, alături de mai mulți liceeni, dar și părinți cer demisia ministrului Educației, Corina Fusu.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că, socialiștii își doresc ca împreună cu părinții, profesori, dar și Ministerul Educației să fie identificate soluții care ar permite păstrarea locurilor de studii, ca procesul didactic să fie petrecut într-o formulă firească.

„Noi nu dorim să facem economii din copii. Propunem să fie introdus un moratoriu la această metodologie, care spune că în licee trebuie să fie cel puțin 50 de elevi care să formeze cel puțin 2 clase de a X-a cu profil diferit. Propunem ca, condiția de bază, care spune că în clasă să fie cel puțin 25 de elevi, să fie schimbată și să se permită să fie 15 elevi, ținînd cont de condițiile demografice din țară. Statul are menirea de a asigura funcționalitatea claselor de studii. Și a treia propunere este ca în școlile în care sunt doar 20 de copii să fie permisă crearea măcar a unei clase de a X-a”, a precizat Batrîncea.

De menționat că, socialiștii au mers la Ministerul Educației pentru a discuta, însă Corina Fusu este în teritoriu, de aceea, au avut o discuție cu șeful Direcției învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general din cadrul Ministerul Educației, Valentin Crudu.

„Suntem deschiși pentru a rezolva problema, însă numărul de copii care își doresc să-și continuă studiile liceale e în descreștere. Noi lucrăm cu statistica. Noi cunoaștem situația de astăzi din întreaga țară. Opțiunea aparține copiilor și părinților. Noi pledăm ca înmatricularea copiilor să se facă regulamentar”, a menționat Crudu.