Prestigioasa publicație POLITICO (pagina 20), publică în ediția sa europeană din data de 29 septembrie, un text semnat de prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc, cu genericul „MAI MULT CA ORICÂND, ACUM LOCUL MOLDOVEI ESTE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. Plahotniuc enumeră o serie de motive pentru care țara noastră ar trebuie să devină parte a Comunității Europene, menționând că această perspectivă îi motivează pe moldoveni să-și dubleze eforturile în acest sens.
„Pentru unii, integrarea european este un ideal de neatins – însă nu pentru noi. Moldovenii lucrează la instituirea unei democrații de piață liberă, orientată spre vest și caută o soluție pentru rezolvarea problemei legate regiunea separatistă Transnistria, care este susținută de Rusia, dar recunoscută în toată lumea drept parte a țării noastre. Fiind cea mai săracă țară din Europa, cu 30% din populație care lucrează peste hotare, noi trebuie să facem mai multe pentru a asigura puterea și suveranitatea națiunii noastre. Având în față aceste provocări, Moldova simte și conștientizează necesitatea de a adera la comunitatea europeană care este un liberă, prosperă și pașnică. Iar Occidentul are o miză în succesul nostru”, declară Plahotniuc.
Prim-vicepreședinte PD vorbește și despre provocările pe care le-a întâmpinat conducerea țării în înfăptuirea acestui vis, dar și despre progresele înregistrate. „Una dintre cele mai dure provocări cu care ne confruntăm este corupția. Aproape 1 miliard de dolari – o optime din produsul nostru intern brut – a fost deturnat din 3 cele mai mari bănci din țara noastră. Guvernul nostru, condus de Partidul Democrat din Moldova (PDM), care este vârful de lance al coaliției de guvernare, este hotărât în privința rezolvării acestei probleme periculoase. Noi am incriminat utilizarea abuzivă a fondurilor internaționale și a celor din UE, am înăsprit pedepsele pentru corupție și am obligat funcționarii publici să-și dezvăluie sursele de venituri și averile lor.De asemenea, noi încurajăm liberalizarea economică și lucrăm la crearea unui mediu pro-business”, notează prim-vicepreședintele PD.
Totodată, acesta vorbește și despre relațiile externe pe care Moldova trebuie să le aibă cu vecinii săi. În acest sens, Plahotniuc îi îndeamnă pe partenerii Moldovei să înțeleagă că aceasta „poate fi proeuropeană, fără a fi anti-Rusia”. „Moldova vrea să lucreze împreună cu toți cetățenii și vecinii săi la stabilizarea regiunii și la rezolvarea celor mai dificile provocări, într-un mod transparent și reciproc agreabil. Primul pas spre o soluționare pașnică este obținerea unei soluții durabile pentru problema Transnistriei. Moldova și Rusie trebuie să fie apte să topească „conflictul înghețat” din această regiune separatistă, a cărei „independență” nu este recunoscută de nici un membru al Națiunilor Unite. În ciuda tensiunilor dintre noi, Rusia rămâne a fi al doilea cel mai mare partener comercial al Moldovei, după UE. Țările noastre ar trebui să continue să discute modul în care putem lărgi și îmbunătăți relațiile noastre comerciale”, subliniază acesta.