Utilizarea bannerelor electorale stradale de orice tip ar putea fi interzisă. Inițiativa aparține unui grup de deputați-liberal democrați, care a elaborat un proiect de lege privind limitarea publicității stradale în campania electorală.

După cum informează 24h.MD, fiecare concurent va fi în drept să aplice un singur afiș publicitar în spațiile de afișaj electoral special amenajat.

Potrivit deputatului PLDM Valeriu Ghilețchi, scopul inițiativei este de a spori calitatea campaniilor electorale din Republica Moldova și de a ridica nivelul de cultură politică al concurenților.

„Publicitatea stradală și, în special, bannerele electorale duc la o publicitate excesivă și distorsionează propriu-zis campaniile. În campaniile pentru alegerile din 2014 de exemplu, pentru publicitatea stradală au fost cheltuiți peste 13 milioane de lei. În acest an, din bugetul de stat, pentru partidele politice vor fi alocate 40 de milioane de lei și am considerat că este extrem de important ca acești bani să fie utilizați pentru ridicarea nivelului culturii politice, legăturii directe cu cetățenii, și nu pentru publicitate”, a explicat Valeriu Ghilețchi.

Deputatul a mai remarcat că asemenea reguli privind afișajul electoral în perioada campaniei se aplică deja în multe state europene, inclusiv în România. Documentul urmează a fi supus dezbaterilor în Parlament, iar dacă va fi susținut, noile reguli vor fi aplicate în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale din toamnă.