Patru persoane, două dintre care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17- Rezina, cu vîrsta cuprinsă între 24 și respectiv 51 de ani, sunt suspectate de tentativă de răpire a unui om de afaceri de 51 de ani, domiciliat în Edineț. Membrii grupului intenționau ca în urma răpirii bărbatului, să obțină, prin șantaj, suma de  circa 50 000 euro.

În urma investigațiilor efectuate de angajații Direcției Combaterea Crimei Organizate a  Inspectoratului național de investigații, în comun cu angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și a instituției de detenție din Rezina,  au stabilit că gruparea era condusă de un deținut  de 51 de ani. Acesta, aflându-se în detenție, a elaborat un plan prin intermediul unor complici de a răpire un om de afaceri pentru ca ulterior să-i ceară acestuia sau rudelor o sumă impunătoare de bani.

Organizatorul grupării criminale intenționa în acest mod să impună frica și în alte persoane din sfera afacerilor, iar ulterior să le impună anumite taxe ilegale ce urmau să ajungă atât la deținuții din penitenciare cât și în scopul întreținerii altor membri ai organizației criminale aflați în libertate.

La 24 ianuarie, forțele de ordine au efectuat percheziții în celulele condamnaților implicați în infracțiune, în rezultatul cărora au  fost depistate și ridicate: un cuțit, fotografii, alte obiecte și înscrisuri relevante cauzei penale. Totodată, au fost efectuate percheziții și la persoanele de la libertate, care în calitate de complici participau la săvârșirea infracțiunii, fiind ridicate de asemenea, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă și alte obiecte.

Astfel, a fost prevenită intenția membrilor grupului criminal organizat și nu a fost admisă comiterea unei infracțiuni deosebit de grave ce ține de răpirea unei persoane din interes material, precum și alte infracțiuni pe care erau predispuși să le comită.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală conform art.164 alin. (3) lit a) Cod penal al RM. Persoanele culpabile de Răpirea unei persoane”se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 13 ani.

Actualmente, se întreprind  măsuri speciale de investigații și urmărire penală necesare documentării cazului, stabilirii rolurilor figuranților, acumulării probelor ce ar prezenta interes pentru cauza penală.