“Ceea ce Guvernul a realizat în 2016 înseamnă mai mult decât efortul unei echipe aflate în fruntea treburilor publice. Desigur, acest efort este important – și de aceea vreau să mulțumesc tuturor colegilor și colaboratorilor mei miniștri, viceminiștri și angajați din aparatul central, din agențiile guvernamentale, pentru munca realizată. Dar ceea ce s-a făcut în 2016 arată de fapt potențialul Moldovei ca țară. În condiții de stabilitate politică și socială, având o direcție clară înainte, lucrând cu seriozitate, Moldova poate progresa extraordinar”, a fost concluzia premierului exprimată azi, după prezentarea raportului de activitate a Guvernului în Parlament.

“Aș vrea de asemenea să vă spun că sunt foarte conștient de cât de important este ca rezultatele descrise mai sus să se reflecte cât mai bine în bunăstarea oamenilor. Dar ca asta să se întâmple, trebuie ca mai întâi să facem reforme, să ne modernizăm, lucru pe care l-am început în 2016 și îl vom continua cu ample reforme în acest an”, a relatat Pavel Filip.

Unul dintre subiectele importante ce țin de realizările Guvernului a fost subiectul justiției, despre care premierul dă asigurări că devine unul mai sigur, fiind redusă semnificativ corupția în acest seсtor. Faptul că 36 de judecători și procurori au fost deja condamnați pentru corupție este un semnal foarte bun, iar cetățenii capătă tot mai multă încredere în sistemul judiciar.

“Așa cum ne-am angajat în ianuarie 2016, am acordat o atenție importantă combaterii corupției și îmbunătățirii activității justiției în Republica Moldova. Lucrând împreună cu Parlamentul, am reușit să promovăm legi necesare și să luăm măsuri pentru întărirea sistemului de justiție. A fost promovată astfel legea cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești (harta judecătorească), a fost introdusă penalizarea severă a fraudelor cu fonduri europene, a fost creată o Autoritate Națională de Integritate și au fost înființate două procuraturi specializate – una pe domeniul anticorupției și alta pentru combaterea criminalității organizate. Noua legislație și noile măsuri introduse au permis organelor de procuratură să-și sporească eficiența.

O statistică a ultimilor doi ani arată că din cei peste 1.100 de judecători și procurori din Moldova, 36 au fost judecați și condamnați pentru fapte de corupție. Cu siguranță este un semnal foarte puternic pentru mediul justiției, pentru eforturile de reducere a corupției în acest sector. De asemenea, au avut loc investigații și condamnări inclusiv în mediul politic. Moldova a demonstrat că o justiție reformată devine, pas cu pas, o justiție mai eficientă. M-am bucurat să văd și că încrederea oamenilor în justiție a crescut; e un semnal puternic că suntem pe calea cea bună”, a subliniat premierul în raport.