Locuitorii din zonele rurale se confruntă cu un șomaj critic și dacă nu ar fi fost migrația s-ar fi produs o catastrofă socială, sunt de părere experții care au participat la o masă rotundă organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Potrivit lui Ghenadie Ivașcenco, reprezentant PNUD Moldova, rata reală a șomajului în sate este de 50 la sută, iar dacă oamenii nu ar fi mers la muncă peste hotare aceasta s-ar fi ridicat la 70 la sută. El a estimat că aproximativ un sfert dintre locuitorii satelor sunt plecați în alte țări temporar ori permanent, 20 la sută sunt angajați formal cu un salariu mediu de 3000 de lei, alții 20 la sută sunt de vârstă activă, dar nu sunt angajați, iar restul – sunt copii și bătrâni.

Agricultura nu este o soluție pentru dezvoltarea satelor din Republica Moldova și pentru crearea mai multor locuri de muncă. În opinia lui Iurie Morcotîlo, cercetător al Centrului Analitic Independent Extert-Grup, eforturile autorităților ar trebui să fie îndreptate spre dezvoltarea centrelor raionale, care să genereze locuri de muncă pentru locuitorii satelor din vecinătate. De agricultură ar fi mai rentabil să se ocupe grupuri consolidate de fermieri, cu  utilizarea tehnologiilor de ultimă generație și cu mai puțină forță de muncă necalificată, a opinat analistul.

În Republica Moldova sunt aproximativ 1600 de sate conduse de peste 800 de primării.