Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier recomandă Chișinăului recunoașterea diplomelor de studii și a plăcuțelor de înmatriculare auto transnistrene.

Oficialul german se află într-o vizită în Republica Moldova în calitate de președinte în exercițiu al OSCE și a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

„Noi am discutat despre probleme și soluții, mai ales două din ele, de exemplu recunoașterea și funcționarea diplomelor universitare și altor documente științifice care sunt în Transnistria și plăcuțele de înmatriculare din regiune în Uniunea Europeană. Sunt sigur că discuțiile care au început vor duce la succes”, a declarat Steinmeier.

Funcționarea școlilor cu predare în limba român din stânga Nistrului, accesul agricultorilor la terenurile agricole din zonă, redeschiderea podului de la Gura Bâcului, sunt alte câteva subiecte discutate între cei doi oficiali, menționate în cadrul unei conferințe de presă comune.

Amintim că, la începutul lunii iunie, un protocol a fost semnat la finele rundei de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2”, de la Berlin.

Potrivit raportului, „părțile au confirmat disponibilitatea de a continua reuniunile periodice la nivel de experți de lucru și de reprezentanți politici la conferința din luna iulie, în Bavaria”, pentru a ajunge la o serie de acorduri. În protocol sunt indicate şapte puncte, asupra cărora trebuie să se lucreze, printre care recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene și a diplomelor de studii.