Președintele Tadjikistanului va putea candida pentru un număr nelimitat de mandate prezidenţiale, după ce alegătorii au votat, duminică, în cadrul unui referendum în favoarea unor amendamente constituţionale destinate să întărească puterile preşedintelui Emomali Rahmon.

Aproximativ 88,3 % din cei circa 4,3 milioane de alegători chemaţi la urne și-au dat votul până în jurul orei 13:00 GMT, potrivit Comisiei electorale centrale, care a declarat referendumul valid în cursul după-amiezii.

Printre amendamentele supuse aprobării tadjicilor figurează în special o dispoziţie care îi permite preşedintelui Rahmon, în vârstă de 63 de ani, să candideze pentru un număr nelimitat de mandate prezidenţiale.

Posibilitatea de a candida pentru un număr nelimitat de mandate ar urma să se aplice doar lui Rahmon, dat fiind statutul său de „conducător al naţiunii”, care i-a fost atribuit anul trecut de Parlament, odată cu imunitate permanentă în faţa oricărei urmăriri judiciare, atât lui, cât şi familiei sale.

Printre alte amendamente, unul reduce de la 35 de ani la 30 vârsta minimă pentru a fi ales preşedinte, iar altul interzice constituirea partidelor politice pe bază religioasă.

Primul ar putea facilita desemnarea lui Rustam, fiul lui Emomali Rahmon (28 de ani), ca succesor al tatălui său la preşedinţie.

Interdicţia de se forma partide religioase intervine într-o perioadă în care este în curs de derulare procesul intentat responsabililor unui partid musulman interzis.

Partidul Islamic al Renaşterii Tadjikistanului (IRPT) era considerat în general moderat până când Guvernul l-a calificat anul trecut drept grup terorist, suprimând astfel principala formaţiune care se opunea preşedintelui Rahmon.

Asociaţia Reporters sans Frontieres (RSF) a declarat sâmbătă că guvernul tadjic a „blocat, intimidat şi ameninţat” presa independentă în perioada precedentă referendumului.

Peste 3.200 de birouri de votare au fost deschise în această fostă republică sovietică din Asia Centrală cu populaţie majoritar musulmană. Birouri similare au fost deschise în marile oraşe ale Rusiei în care trăiesc şi lucrează peste un milion de tadjici.