Optimizarea instanțelor de judecată va spori eficienţa actului justiţiei. Declarația aparține ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, care s-a întâlnit ieri cu reprezentanți ai sectorului judiciar din raionul Nisporeni.

Ministrul le-a explicat angajaţilor din Justiție că reforma Procuraturii este un angajament pe care Moldova şi l-a asumat în faţa Uniunii Europene şi a Consiliului Europei. Documentul presupune inclusiv depolitizarea Procuraturii, dar şi salarii mai mari pentru procurori.

„Altă schimbare importantă este şi examinarea online a unor tipuri de litigii. Mă refer la examinarea prin aplicarea electronică şi emiterea hotărârilor în formă electronică de către părţi atunci când părţile doresc să nu piardă timpul prin instanţe de judecată”, a declarat ministrul Vladimir Cebotari.

Reducerea numărului instanțelor de judecată din Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi a stârnit nemulţumiri din partea unor consilieri raionali. Cebotari a explicat că reforma prevede specializarea judecătorilor. Aceasta va permite examinarea profesionistă și mult mai rapidă a dosarelor.

„Când un judecător are în administrare 10-15 dosare pe zi, la care trebuie să scrie hotărâri, unde se discută soarta omului. Cât timp are acel judecător să studieze din scoarţă în scoarţă documentele? Nu are acel timp. Şi avem hotărârile pe care le avem”, a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul Justiţiei a anunţat că în comisariatele de poliţie va fi instalat echipament prin care procedurile judiciare simple vor fi efectuate la distanţă.