Principalele prevederi ale reformei sistemului de pensii au fost discutate la întrevederea de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale din Republica Moldova.

În cadrul dialogului, Premierului a menţionat că sistemul actual este unul neeficient şi nu asigură pensionarii cu venituri suficiente pentru un trai decent, circa 83 % din pensii sunt sub minimum de existenţă. „Trebuie să scăpăm de ne-sustenabilitatea sistemului de pensii, inechitatea din sistem şi nivelul redus al pensiilor oferite. În acest sens, Guvernul a lansat mai multe reforme ce urmează a fi implementate în anul 2017 şi care vin să asigure cetăţenii cu venituri suficiente”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a subliniat că măsurile au ca obiectiv transparentizarea sistemului şi vor permite majorarea pensiilor, iar pentru anumite categorii chiar dublarea acestora. „De asemenea va avea loc şi valorizarea pensiilor, ceea ce va mări volumul resurselor financiare pe care le vor primi cetăţenii, iar în anul 2017 se preconizează o indexare a pensiilor de 6,8 %”, a mai spus Pavel Filip.

La rândul lor, reprezentanţii organizaţiilor sindicale din Republica Moldova au susţinut obiectivul Guvernului de a reforma şi eficientiza sistemul de pensii, confirmând deschiderea pentru dialog în vederea identificării unei formule echitabile, ce urmează a fi aplicată.

Totodată, a fost accentuată importanţa sporirii măsurilor de combatere a economiei tenebre, ceea ce va mări veniturile la Bugetul de stat şi respectiv la Fondul asigurărilor sociale.