Pensii de două ori mai mari și echitate socială, sunt o parte din consecințele reformei sistemului de pensionare elaborate de Executiv. Proiectul prevede o formulă clară, care va oferi cetățenilor posibilitatea să-şi calculeze singuri pensia pe care o vor primi. O altă noutate este că perioada în care un părinte va îngriji un copil cu nevoi speciale va fi luată în considerare la calcularea pensiei.

O consecinţă directă a acestor transformări este că, moldovenii care se vor pensiona din anul viitor, vor primi plăţi mai mari din partea statului. În unele cazuri, pensiile se vor dubla, potrivit publika.md.

„Ca rezultat al acestei reforme, dacă o punem în aplicare aşa cum ne-am programat din 1 ianuarie 2017, pensionarii care vor intra în sistem, adică cel care va ieşi la pensie în 2017, deja va avea o pensie mai mare cu de la 50 până la 100 de procente. Pensia va fi cu jumătate sau de două ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii”, a declarat recent prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit reformei, toţi cetăţenii se vor pensiona după aceeaşi formulă, iar plăţile sociale privilegiate vor dispărea.

„Această reformă presupune şi o echitate în sistem. Avem în continuare categorii de persoane care se pensionează după nişte norme privilegiate. Noi suntem în favoarea ca fiecare, indiferent că, face parte din categoria de judecător, procuror, funcţionar public, eşti un medic, eşti un învăţător, eşti o persoană de la ţară, toţi urmează să se pensioneze după aceeaşi normă de pensionare şi după aceeaşi formulă de calcul”, a afirmat într-o intervenție pentru Publika TV directorul Casei Naționale de Asigurări Sociale, Laura Grecu.

Oamenii salută reformele inițiate de Guvern: „Da, sunt foarte necesare, pentru că sunt oameni care au ieșit la pensie mai târziu decât mine și primesc mai mult, deşi eu am lucrat 35 de ani”, susține o bătrână.

„Probabil pensiile vor depinde de nivelul de trai al populației. Această reformă este necesară. Ţara noastră va fi bogată atunci când nu ne vom ocupa de politică, dar vom munci”, consideră o altă femeie.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, începând cu anul 2017, singura instituţie care va stabili şi achita pensiile va fi Casa Națională de Asigurări Sociale. O altă prevedere a documentului este că va fi majorată vârsta de pensionare până la 62 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Acest lucru, însă, se va întâmpla treptat, timp de zece ani.