Reprezentanii celor trei fracțiuni parlamentare au venit la discuții, s-au certat și s-au despărțit fără a ajunge la vreun numitor comun. Iar lidera fracțiunii socialiștilor, Zinaida Greceanîi a plecat de la întrunire înainte de a începe negocierile, supărată că n-au venit și omologii ei, Miaia Sandu și Andrei Năstase.

„N-aș spune că suntem foarte fericiți de ceea ce am vorbit, dar vom discuta cu colegii și vom lua o decizie”, a declarat secretarul PSRM pentru ideologie, Ion Ceban, după încheierea discuțiilor.

”Vom aștepta decizia dumneavoastră după ședința Consiliului Politic al partidului”, a spus și vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi.

Amintim că, în lipsa Maiei Sandu, a lui Andrei Năstase și a Zinaide Greceanîi, discuțiile dintre reprezentanții PSRM și ai PAS și PPDA au degenerat în certuri, ca la piață. Astfel, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că nu poate fi vorba despre vreo coaliție cu PSRM, dar a spus că Sandu și Năstase au nevoie de voturile lor pentru propriile proiecte. Replica i-a fost dată de socialistul Ion Ceban.

”Vă rog să nu luați decizii în locul Partidului Socialiștilor”, a spus secretarul pentru ideologie al PSRM.

La rândul său, adjunctul Maiei Sandu, Mihai Popșoi a spus că există diferențe foarte mari între ACUM și PSRM și că nu intenționează să facă vreo cedare socialiștilor.

”Suntem gata să partajăm ceva? Nu suntem gata să partajăm ceva!”, a tăiat Popșoi. ”Dar noi cine suntem în această situație, statiști?”, a replicat secretarul general al PSRM, Vlad Batrîncea.

Reprezentanții PAS și DA au ținut mort-copt ca socialiștii să le susțină inițiativele, inclusiv să-i voteze pe Năstase speaker și pe Sandu premier, dar au refuzat să ofere vreo responsabilitate de guvernare PSRM.

Mai mult, Slusari și Popșoi au spus deschis că sunt interesați de schimbarea legislației și declanșarea alegerilor anticipate. Slusari a replicat chiar că nu contează ce va spune Comisia de la Veneția, care este împotrivă ca orice modificare a legislației electorale să fie făcută mai devreme de un an până la următoarele alegeri. Faptul că sunt interesați doar de anticipate este confirmat și de lipsa unui program de guvernare, deși insistă ca Sandu să ajungă premier.

Socialișii i-au întrebat pe reprezentanții binomului PAS cu DA dacă cel puțin Maia Sandu are un program de guvernare.

„În condițiile în care insistați ca Maia Sandu să fie Prim-ministru, aveți și un program de guvernare?”, a întrebat Batrâncea.Mihai Popșoi a răspuns că încă nu au elaborat un astfel de program, iar Slusari a completat că acesta abia urmează să fie făcut. „Îl vom elabora și în zilele următoare îl vom publica”, au declarat reprezentanții PAS cu DA.