Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, monitorizate intens de presa internațională. Astfel retragerea candidatului Marian Lupu din cursa prezidențială a trezit un val de reacții. Potrivit Reuters și  Abcnews retragerea acestuia este o mișcare strategică pentru a asigura funcția președintelui în mâinile forțelor pro-europenilor.

Portalul FoxNews de asemenea a subliniat că pionerul alegerilor de duminică este candidatul pro-rus Igor Dodon care intenționează să organizeze un referendum prin care să ceară opinia societății ex-sovietice privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Candidatul Guvernului, Marian Lupu, a declarat miercuri că face un pas înapoi pentru a mări șansele candidatului pro-Vest, Maia Sandu. Sandu a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că o ruptură în rândul candidaților pro-europeni ar putea dăuna grav Republicii Moldova.

“Este o decizie strategică. Moldova are nevoie de un președinte pro-european. Sondajele arată că ea (Maia Sandu) este mai favorizată”, a spus Lupu jurnaliștilor.

Potrivit acestor publicații, Președintele în Moldova este mai mult decât un figurant – el sau ea poate întoarce legile în Parlament, poate să dizolve Parlamentul în anumite situații și să numească prim-ministrul.

Moldova s-a angajat în cursul său pro-european în 2009, în pofida dependenței energetice față de Federația Rusă. Rusia s-a răzbunat, interzicând vinul și merele moldovenești pe piața rusă, ceea ce era o sursă importantă pentru moldoveni.

Poporul de 3, 5 milioane  de oameni, situat între Ucraina și membrul UE România este marcat de scandalul bancar de anul trecut în care a dispărut un miliard de dolari, ceea ce înseamnă o optime din toată economia țării. Cazul scoate la iveală acte de corupție la nivel înalt în cea mai săracă țară din Europa, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.