Republica Moldova a primit din partea României granturi în valoare de aproape trei milioane de euro pentru restaurarea monumentelor istorice. Pe viitor, specialiştii moldoveni vor beneficia şi de asistenţă din partea colegilor români în domeniul valorificării patrimoniului cultural, comunică 24h.MD.

O atare perspectivă a colaborării moldo-române este abordată în cadrul unui forum, care se desfăşoară în aceste zile la Chişinău.

„Aici sunt specialişti începând de la domeniul monumentelor istorice până la patrimoniul mobil, arheologie şi gestiune de patrimoniu cultural. Aceasta este expertiza pe care am oferit-o şi am dori să o valorificăm în fiecare an”, a menţionat Sergiu Nistor, consilierul preşedintelui României.

Costurile mari necesare pentru efectuarea lucrărilor de restaurarea a monumentelor istorice şi lipsa specialiştilor sunt principalele obstacole în valorificarea şi protejarea patrimoniului cultural din Republica Moldova.

„Nu există suficienţi specialişti care să se ocupe de acest lucru: arhitecţi, restauratori. După care nu există o experienţă bună de comunicare cu specialiştii din alte ţări, care sunt bine dotaţi şi au experienţă în restaurarea patrimoniului”, a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

În prezent, nimeni nu este pedepsit pentru distrugerea monumentelor istorice. Autorităţile speră însă că noile legi adoptate ar putea schimba situaţia.

„Sperăm ca după apariţia în acest an a modificărilor în Codul penal şi contravenţional să depăşim aceste impedimente. Aceste modificări prevăd și amenzi pentru distrugerea patrimoniului, de la 1.000 până la 100 de mii de lei”, a precizat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

Precizăm că în Republica Moldova sunt peste 15 mii de monumente de istorie şi cultură.