Autorităţile ruseşti au fost obligate să înceteze acţiunile de recrutare ilegală pe teritoriul Republici Moldova a cetăţenilor în rândul Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. O notă informativă a fost expediată, în acest sens, de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene către  Ambasada Federaţiei Ruse din Republica Moldova, scrie 24h.MD.

În document, ministerul de resort a invocat acţiunile de recrutare înregistrate recent în localitatea Ternovca din raionul Slobozia, precum şi alte cazuri similare înregistrate anterior.

Ministerul a ţinut să reitereze atitudinea oficială a autorităţilor moldoveneşti, potrivit cărora astfel de acţiuni contravin legislaţiei Republicii Moldova, normelor şi principiilor dreptului internaţional, precum şi acordurilor bilaterale moldo-ruse, în particular, Tratatului de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

De asemenea,  autoritățile de la Chişinău au evidențiat necesitatea privind retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.