Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în Moldova în perioada 5 – 15 iulie, a ajuns la o înţelegere cu Guvernul Republicii Moldova de a încheia un nou program de cooperare. Declaraţia a fost făcută de către şefa misiunii Ivanna Vladkova-Hollar, la Washington.

Programul de reforme economice va avea o durată de trei ani şi prevede o finanţare de 179 de milioane de dolari. Decizia finală urmează să fie luată de bordul executiv al FMI, în octombrie.

„Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST, sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Examinarea chestiunii în cauză la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare”, a declarat Vladkova-Hollar.

Potrivit şefei misiunii FMI, noul aranjament financiar ECF/EFF va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă și în avans a situației ce ține de guvernarea în sectorul financiar și cadrul de supraveghere a acestui sector:

„Noul program va juca un rol catalizator în vederea deblocării suportului de la donatori și susținerii dezvoltării economice și se va sprijini pe 2 piloni: Politici de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Programul are ca scop abordarea vulnerabilităților infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acționarilor băncilor și cadrul slab de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanțare, în vederea consolidării investițiilor publice și susținerii obiectivelor sociale și de dezvoltare”.