Peste 80% din economia Republicii Moldova este una tenebră, iar cel mai mare procent de angajări nedeclarate se atestă în agricultură, construcții, comerț, domeniul hotelier și cel de agrement, remarcă un material Sputnik.md.

Situația o relevă un studiu care a fost discutat în cadrul ședinței grupului de lucru din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit lui Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), deși anterior sindicatele au insistat ca Guvernul să aplice metode mai drastice de combatere a economiei tenebre, situația la capitolul dat este în continuare una mai mult decât alarmantă.

Sindicaliștii au cerut încă în luna mai a anului trecut să fie majorate pedepsele pentru cei care admit munca în condiții informale, prin modificări la Codul Contravențional și Codul Penal. Un asemenea proiect a fost elaborat de Ministerul Muncii, însă acesta nu a fost promovat pentru o ulterioară aprobare.

„Lucrătorii angajați în economia informală au tot mai multe probleme la locul de muncă. Ei nu beneficiază de o protecție corespunzătoare, iar când ating la vârsta de pensionare primesc o pensie mizeră, deoarece angajatorul a efectuat defalcări minime în buget”, a declarat Oleg Budza.

La începutul acestui an a fost creat al patrulea grup de lucru din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Pavel Filip. Acest grup de lucru se va axa pe identificarea soluțiilor de combatere a fenomenului „salariilor în plic” și a ocupării informale.