Vasile Bîtca, la Bălți și Edineț: Prin intermediul proiectelor de dezvoltare regională vom crea mai mult de 1000 locuri de muncă, iar peste 30 de companii vor putea să își dezvolte activitatea și să contribuie la dezvoltarea regiunii

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, a efectuat o vizită la Parcul Industrial Edineț și Parcul Industrial de pe teritoriul S.A. Răut din municipiul Bălți, pentru a verifica modul în care se derulează investițiile în infrastuctura din cele două parcuri, respectiv cum este respectat graficul de execuție a lucrărilor de construcție.

“Sunt proiecte de dezvoltare economică care au drept scop dezvoltarea echilibrată a orașelor din regiune, sporirea atractivității investiționale și oferirea de servicii calitative pentru cetățeni. Prin intermediul proiectelor de dezvoltare regională vom crea infrastructura socială a parcurilor industriale, iar buna funcționare a acestora va oferi posibilitatea pentru 30 de companii să presteze servicii de calitate, să își dezvolte activitatea și să contribuie la dezvoltarea regiunii în întregime. Vom crea mai mult de 1000 locuri de muncă, sporind astfel, nivelul de trai al cetățenilor din orașe și comune”, a subliniat Vasile Bîtca.

De asemenea, în discuțiile cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor s-a referit și la principalele lucrări efectuate, resursele financiare alocate și termenul de realizare a proiectelor.

În acest sens, ministrul a arătat că proiectul “Conectarea Parcului Industrial Edineţ la infrastructura de acces şi utilităţile publice” și proiectul „Susţinerea dezvoltării sectorului industrial în RDN prin reabilitarea şi modernizarea şi infrastructura de apă şi canalizare pentru Parcul Industrial pe teritoriul S.A. Răut mun. Bălţi” sunt finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională, iar investițiile totale vor fi de circa 12,5 milioane lei pentru Parcul Industrial Edineț și 14,4 milioane lei pentru Parcul Industrial Răut. “Vom promova cît mai intens proiectele de dezvoltare economică, pentru a consolida eforturile de dezvoltare a regiunilor. Vom investi în infrastrucutră, vom oferi suport pentru atragerea investitorilor și vom promova dezvoltarea parteneriatelor. În regiunile de dezvoltare este necesar să modernizăm infrastructura socială pentru a spori calitatea serviciilor oferite concetățenilor noștri și pentru a reduce dezechilibrul economic dintre mediul rural și cel urban”, a precizat ministrul Vasile Bîtca.

Totodata, oficialul a menționat că în vederea susținerii dezvoltării economice în regiune urmează a fi organizate, în perioada imediat următoare un simpozion științific și un Forum economic cu scopul de a crea oportunități investiționale și de a promova potențialul economic al regiunilor de dezvoltare.

Amintim că, pînă în anul 2020, din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru dezvoltarea regiunilor vor fi alocați circa un miliard de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, drumuri regionale și locale, managementul deșeurilor solide, eficiență energetică și infrastructură de afaceri și atractivitate turistică.