Contingentul Armatei Naționale, detașat la exercițiul multinațional „Sea Breeze 2016”, a participat ieri, alături de colegii din Georgia, Ucraina și SUA, la acțiunile de pregătire pentru faza activă a exercițiului, care s-au desfășurat la centrul de instruire Shirokiy Lan în prezența reprezentanților mass-media.

Conform scenariului, militarii celor trei contingente s-au antrenat la diferite puncte de instruire: patrulare, medicină tactică, coborâre pe funie din elicopter, precum și luarea cu asalt a unei clădiri.

Potrivit comandantului contingentului moldovean, maiorul Grigore Adam, militarii Armatei Naționale au efectuat patrularea pe jos și pe mașini, cu respingerea atacului asupra punctului de control mobil.

Sursa a specificat că, în continuare, compania infanterie motorizată a Armatei Naționale, aflată pe poligonul ucrainean, se va deplasa pe insula Tendra din Marea Neagră, unde va executa, împreună cu militarii georgieni și ucraineni, acțiuni tactice de asalt amfibiu, cu utilizarea vehiculelor militare HMMWV din dotare.

,,Sea Breeze” este un exercițiu multinațional de menținere a păcii în spiritul partneriatului pentu pace, la care Armata Națională participă începând cu 2007.

În acest an, exercițiul reunește militari din Bulgaria, Finlanda, Georgia, Grecia, Italia, Spania, Lituania, Norvegia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Moldova, România, Ucraina, SUA, Suedia și Turcia.

„Sea Breeze 2016” se desfășoară în perioada 18 — 31 iulie, în Ucraina.

Contingentul Armatei Naţionale, participant la exercițiu, este format din 40 de militari este format din 40 de militari din Brigada infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din Marele Stat Major.