Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat vineri la postul public de televiziune M1 că întărirea constantă a rețelei globale de organizații teroriste reprezintă cea mai mare provocare în materie de securitate în lumea de astăzi, scrie Agerpres.

Referindu-se la discursul său de la recenta sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), șeful diplomației ungare a afirmat că securitatea Europei s-a deteriorat în ultimul timp și că europenii s-au confruntat direct cu experiența terorismului.

În opinia ministrului ungar, în timp ce organizația teroristă Statul Islamic este menționată deseori ca fiind sursa acestei amenințări, există multe alte organizații teroriste importante care amenință lumea.

ONU ar trebui să-și prioritizeze lupta împotriva organizațiilor teroriste internaționale mai eficient, a afirmat Szijjarto, subliniind importanța rolului de prevenție și menținere a păcii.

Organizația Națiunilor Unite va avea în curând un nou secretar general care ar trebui să implementeze astfel de reforme, a mai spus ministrul ungar, precizând că un subiect-cheie pe agenda sesiunii Adunării Generale a ONU a fost criza migrației, deoarece ”situația privind securitatea continuă să fie mai fragilă ” în sudul și sud-estul Europei.

Potrivit ministrului ungar, până la 35 de milioane de persoane ar putea lua ușor calea Europei, deteriorând și mai mult situația din domeniul securității, și că țările care găzduiesc milioane de refugiați, precum Iordania, Liban și Kurdistanul irakian, ar trebui să primească un ajutor mai mare.

Timp de peste un an, Ungaria a propus ca Uniunea Europeană să gestioneze problema într-un mod mult mai cuprinzător și cu resurse proprii.