Președintele Nicolae Timofti a participat astăzi la ceremonia de detașare a contingentului Armatei Naționale în misiunea Forțelor din Kosovo (KFOR).

Ceremonia a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului aviatic SMURD.

În discursul său, președintele Timofti, comandant suprem al forțelor armate, a subliniat că datorită prestației de excepție a militarilor Armatei Naționale, statul Republica Moldova își întărește reputația de promotor al păcii și stabilității.

„Actualmente, participarea forțelor internaționale la misiunea din Kosovo devine tot mai importantă. Este suficient să observăm cum evoluează situația de securitate în regiune. Balcanii de Vest se confruntă cu un flux impunător de migranți și cu o activitate tot mai agresivă de recrutare din partea grupărilor extremiste. În contextul provocărilor cărora trebuie să le facă față continentul european, considerăm imperativă promovarea unei solidarități colective și a unei percepții omogene asupra problemelor ce vizează asigurarea securității.”

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat convingerea că militarii din cadrul celui de-al V-lea contingent vor continua cu succes realizarea sarcinilor stabilite și vor promova cu cinste Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

La eveniment au mai participat Ministrul Apărării, domnul Anatol Șalaru și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene  în Republica Moldova, E. S. domnul Enrico Nunziata.