Confederația Națională a Sindicatelor se pronunță împotriva majorării vârstei de pensionare, prevăzută într-un proiect de lege avizat de Guvern și menit să reformeze sistemul actual al asigurărilor sociale, scrie Radio Chișinău.

Sindicaliștii consideră echilibrată formulă de calcul al pensiei prevăzută de proiect, dar ei nu sunt de acord cu faptul că femeile ar urma să se pensioneze cu 5 ani mai târziu decât în prezent, iar bărbații – cu 3 ani.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, a subliniat că fondul asigurărilor sociale se confruntă anual cu un deficit de peste un miliard de lei, care este acoperit din bugetul de stat. Dar, în opinia lui, soluția nu este majorarea vârstei de pensionare, dar identificarea resurselor financiare din economia subterană.

Sindicaliștii susțin că sunt necesare eforturi pentru a combate fenomenul salariilor în plic, dar și pentru crearea mai multor locuri de muncă.

Deși au mai declarat că susțin ideea unificării pensiilor, prin eliminarea privilegiilor pentru unele categorii de salariați, reprezentanții sindicatelor au cerut o pauză de cel puțin 5 ani pentru aplicarea noilor norme funcționarilor publici.

În prezent, pensia acestora este calculată la aproximativ 75 la sută din salariul lunar, pe când cea a altor categorii de contribuabili este de aproximativ 25 la sută. Potrivit noilor prevederi, toți pensionarii vor beneficia de pensie care se va ridica la aproximativ 40-50 la sută din salariu lunar, în funcție de contribuții.