Şoferii cred că renunţarea la practica scoaterii plăcuţelor maşinilor parcate neregulamentar este o idee bună. Joi, Guvernul a avizat o inițiativă legislativă în acest sens, venită din partea deputaţilor democraţi.

Conducătorii auto se bucură de noua propunere pentru că procedura de transportare a maşinii fără numere de înmatriculare este dificilă: 

“Mi se pare foarte ok pentru că totuşi este o luare de timp în momentul în care chiar am încălcat. Mai degrabă plătesc o amendă, dar nu pierd dublu timp”.

“Cred că-i binevenit pentru că de situaţia respectivă ar trebui să se ocupe altfel, o altă soluţie”.

“În primul rând numărul este proprietatea şoferului maşinii şi mai bine de scris o amendă, dar nu de scos numerele”.

“Super idee! Dacă le scot e complicat să circuli cu maşina ca să te duci să-ţi iei numerele de înmatriculare”.

Totuşi, rămân în vigoare amenzile. Cei care vor opri, staționa sau parca în locuri interzise vor fi sancţionaţi cu până la 500 de lei şi vor primi două puncte de penalizare. De asemenea, poliţiştii atenţionează că plăcuţele vor fi scoase în cazul altor nereguli.

“Autovehicolul nu a fost supus reviziei tehnice sau revizia tehnică este expirată, în cazul în care geamurile din faţă sunt umbrite, numele de înmatriculare totuşi vor fi ridicate”, a precizat Pavel Apostol, inspector principal al INP.

În prezent, conducătorii auto care au rămas fără plăcuțe de înmatriculare sunt nevoiți să plătească un evacuator pentru transportarea mașinii, fiindcă circulația fără ele este interzisă. Acestea sunt restituite doar după întocmirea unui proces-verbal de contravenție. Subiectul a fost discutat anterior la ședința Partidului Democrat din Moldova, după ce mai mulți șoferi s-au plâns că în lipsa locurilor de parcare sunt nevoiți să-și lase automobilele pe unde apucă.

Potrivit INP, anul trecut, aproape 1.300 de conducători auto au rămas fără plăcuţe de înmatriculare şi s-au ales cu amenzi.