Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar ajunge patru partide. Este vorba despre PSRM, PAS, PDM și PPDA. Acest lucru rezultă din Barometrul socio-politic, realizat de IMAS.

Astfel, în favoarea Partidului Socialiștilor ar opta 24,7% din numărul total al participanților la sondaj, dar și 32,3% dintre cei cu opțiune de vot clară. Comparativ cu sondajul din iulie, intenția de vot din totalul eșantionului chestionat a scăzut pentru socialiști cu 10,5 puncte procentuale, dar și cu 10,5 puncte procentuale din numărul celor deciși, notează evenimentul.md.

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 16,3% din totalul eșantionului (15,5% în iulie) și 21,4% dintre cei deciși (19,2%).

În creștere este și Partidul Democrat din Moldova. 12,4% (9,5%) dintre cei intervievați ar vota pentru acest partid, iar ponderea celor deciși este și mai mare – 16,1% (11,5%).

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr ar acumula 6,4% din opțiunile eșantionului total (6,1% în iulie) și 8,3% (7,5%) dintre cei deciși.

Partidul comuniștilor este sub pragul electoral, fiind nominalizat de numai 5% din numărul celor intervievați. În cazul celor cu opțiune de vot clară, comuniștii mai au o șansă – 6,5%.

Nu au șanse de accedere în Parlament Partidul Nostru, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Șor.

Sondajul arată că tot mai mulți moldoveni sunt nemulțumiți de activitatea Partidului Socialiștilor, în timp ce PAS și PDM câștigă popularitate. Astfel, 29% dintre participanții la sondaj au apreciat cu note de la 7 la 10 activitatea PSRM, comparativ cu 43% în iulie. În cazul PAS, aprecierea a crescut de la 23% la 28%, a PDM – de la 19% – la 23%. PPDA a rămas la nivelul de 23%.

Potrivit cercetării Imas, 19% dintre persoanele intervievate au declarat că sunt de orientare politică de stânga, 30% – de dreapta, iar 32% – de centru. 19 la sută dintre participanții la sondaj nu au vrut sau nu au știut cum să răspundă.
Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane de peste 18 ani, în 74 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.