Majoritatea cetăţenilor sunt mândri de ţara lor, că sunt moldoveni și au speranţă că lucrurile se vor schimba în bine. Cel puțin asta arată rezultatele sondajului „Libertatea de a fi liberi. Concluzii după 25 de ani”, realizat de compania IMAS în colaborare cu portalul Deschide.MD.

Potrivit rezultatelor sondajului, 54% dintre participanţii la sondaj consideră că declararea Independenţei la 27 august 1991 s-a dovedit un lucru bun, în timp ce 40% sunt de altă părere.

Dacă s-ar întoarce în 1991, cei mai mulţi respondenţi (40%) au declarat că ar vota din nou pentru Independenţă, iar 36 ar opta pentru păstrarea URSS. În acelaşi timp, 14% au declarat că ar opta pentru unirea cu România.

Cel mai mare beneficiu pe care l-a adus independenţa a fost dreptul de a călători liber în statele UE, consideră 58% dintre participanţii la sondaj. Urmează accesul la tehnologiile moderne, libertatea de exprimare, economia de piaţă.

Potrivit respondenților, una dintre problemele cu care se confruntă societatea moldovenească de 25 de ani este denumirea limbii oficiale, majoritatea respondenţilor susţin că limba română şi cea moldovenească sunt identice. Totuşi, 43% consideră că sunt limbi diferită. Însă, 80% cred că anume limba moldovenească/română ar trebui să fie utilizată ca limbă de comunicare între grupurile etnice.

Sondajul „Libertatea de a fi liberi. Concluzii după 25 de ani” a fost realizat de compania IMAS în parteneriat cu portalul Deschide.MD şi Conflict Prevention and Early Warning Center, în perioada 25 iulie – 09 august pe un eşantion de 1.144 de persoane.