Ex-viceministrul de Externe Iulian Groza califică drept eronate informațiile preluate de unele surse media privind o eventuală anulare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta susține că că nu există premise pentru anularea regimului liberalizat de vize pentru Moldova. Totodată, acesta consideră că sursele media care au preluat aceste informații și le-au distribuit au făcut-o pentru a-și ridica rating-urile.
„Acum… tot înțeleg… unii au nevoie de știri cu rating, mai ales la început de an… alții mai îngroașă lucrurile pentru a atrage atenția și a pune mai multă presiune pe autorități…

DAR… nici chiar așa… cred că trebuie să fim mai atenți și corecți cu astfel de aprecieri, mai ales cei care sunt formatori de opinie sau fac parte din grupul surselor media care vor să fie obiective și credibile”, a scris Iulian Groza pe pagina sa de facebook.

Acesta a ținut să reitereze că nu există premise ca moldovenii să-și piardă dreptul de a călători fără vize în Uniunea Europeană – nici în prezent, nici în viitorul apropiat. Acesta face trimitere la raportul Comisiei Europene care nu prezintă informații de acest gen.

„NU, cetățenii moldoveni NU riscă să își piardă dreptul de circulație fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat după mine. Raportul Comisiei Europene nu face astfel de constatări. Nu există astfel de semnale oficiale sau neoficiale din partea Comisiei sau altor instituții UE. Pentru a se convinge, autorii unor astfel de titluri de știri ar putea să ceară un comentariu oficial de la Comisia Europeană (persoanele de contact sunt indicate în Comunicatul Comisiei) sau să citească atent prima sursa, adică raportul propriu-zis. E bine când mai există si opinii din partea experților independenți care urmăresc acest proces, dar și din partea autorităților”, a adăugat Groza în postarea sa.

Într-o postare publică, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a scris că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE.