În cele trei luni ale verii 2016 frontiera țării a fost traversată de peste 6 milioane de persoane și mai mult de 1,3 milioane de mijloace de transport. Realizând o comparație cu aceiași perioadă a anului 2015, se poate concluziona că traficul de persoane care au tranzitat punctele de frontieră a semnalat o creștere semnificativă, cu aproximativ 10%, iar cel al mijloacelor de transport cu 17%.

Din totalul de traversări persoane, circa 4 milioane a constituit numărul de treceri a frontierei de către cetățenii Republicii Moldova și peste 2 milioane – traversări a cetățenilor străini. Conform calculelor, anul acesta a crescut considerabil numărul de traversări a străinilor, înregistrând o valoare de aproximativ 20%.

Ca și în anii trecuți, frontiera se tranzitează cel mai des în luna august, motivele ar fi planificarea de către conaționali a vacanței peste hotarele țării, sărbătorile naționale, dar și reîntoarcerea la muncă. Astfel, în august 2016, polițiștii de frontieră au înscris 2.324.495 de traversări persoane și 514.988 mijloace de transport. Numărul acestora este în creștere de la an la an.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, cele mai solicitate 10 puncte de trecere, în perioada estivală 2016 sunt: Leușeni, Otaci, Aeroport, Sculeni, Giurgiulești, Cahul, Palanca, Tudora, Criva, Vulcănești.