Proiectul noii Strategii a Securității Naționale ar putea fi adoptat de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni și pus în aplicare de la 1 ianuarie 2017, informează 24h.MD, cu referire la declarația președintelui Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Veaceslav Untilă.

Proiectul noii Strategii a fost discutat în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, convocate de președintele Nicolae Timofti.

„În contextul situației din regiune, este vital ca Republica Moldova să adopte o nouă Strategie de Securitate. Trebuie să ne grăbim, deoarece mai avem o lună de zile până la sfârșitul sesiunii. Vrem ca până la sfârșitul acestei sesiuni să adoptăm Strategia Națională, astfel încât, începând din ianuarie 2017 să fie pusă în aplicare”, a anunțat Untilă.

Amintim că proiectul Strategiei a fost elaborat de un grup de lucru în cadrul Consiliului Suprem de Securitate la care au participat atât oficiali, cât și reprezentanți ai mediului academic și ai comunității de experți.

Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări la adresa securității sale atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe majore se numără instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei și riscul de extindere în Republica Moldova, implicarea cetățenilor străini în probleme de politică internă și susținerea regimului separatist de la Tiraspol.

Principala amenințare de ordin intern este corupția în organele de stat, potrivit documentului, precum și instabilitatea din sectorul bancar.

Actuala Strategie a Securității Naționale a fost adoptată în 2011. Ea prevede că o nouă strategie ar fi trebuit adoptată în 2015.