Un grup de studenți ai Universității de Stat din Moldova au fost informați astăzi, 12 decembrie curent, despre posibilitățile de a candida la programe de studii peste hotare, avantajele migrației legale, dar și riscurile migrației nelegale, în cadrul sesiunii informaționale „Provocările și oportunitățile legate de procesul migrațional”.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație și UN Women Moldova. Acțiunea s-a desfășurat în contextul Zilei internaționale a migrantului, care se sărbătorește anual la data de 18 decembrie.

Reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migrație, Ministerului Educației, Biroului pentru Relații cu Diaspora, Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Nexus Moldova, UN Women, ODIMM și MiDL au prezentat studenților posibilitățile de aplicare la diferite burse de studii peste hotare, ofertele de angajare legală la muncă atât acasă, cât și peste hotare, dar și riscurile la care se pot expune dacă nu vor dobândi un statut legal peste hotare.

În cadrul evenimentului, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi a salutat studenții și a apreciat interesul sporit al acestora privind domeniul migrației, menționând: „Migrația este un fenomen care afectează toate țările, pe lângă efectele negative, aceasta comportă și implicații pozitive, care necesită a fi valorificate. Suntem aici pentru a vă informa corect despre efectele migrației, ca atunci când veți absolvi universitatea și veți opta pentru un masterat peste hotare să cunoașteți toate aspectele legale de emigrare”.

Totodată, Anastasia Oceretnîi a menționat că, extinderea posibilităților de afirmare în țară prin oferirea studiilor de calitate, dar și crearea locurilor de muncă va avea impact semnificativ în diminuarea emigrării. În acest sens, MMPSF a inițiat semnarea unor acorduri de colaborare cu țările gazdă a cetățenilor noștri, privind integrarea socială a acestora la întoarcerea în țară.

Prezent la discuții, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație, Antonio Polosa a declarat: „ Republica Moldova a semnat mai multe acorduri bilaterale cu țările din Europa, dar și cu alte țări, în domeniul migrației de muncă și asigurărilor sociale. Este o acțiune care trebuie încurajată, întrucât Moldova este o țară afectată de fenomenul migrației. Efectul pozitiv al acestui fenomen este că studenții care își desfășoară studiile peste hotare obțin competențe care pot fi valorificate ulterior la revenirea lor  în țară”.

Menționăm că, Ziua internațională a migrantului este celebrată în fiecare an, la 18 decembrie, de către toate statele membre ale ONU, pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.