Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a susținut, la data de 15 decembrie curent, discuții cu Jared Carter, manager al Programului pentru „Depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (NSDD)” în R.Moldova.

Întâlnirea a avut loc în contextul evaluării activităților desfășurate în cadrul Programului NSDD, cât și stabilirea unor măsuri comune de conlucrare ulterioară, prin cooperarea tehnică și metodologică, prin instalarea sau perfecționarea unor sisteme tehnice de detectare a materialelor nucleare și radioactive în punctele de trecere a frontierei de stat.

În alocuțiunea sa, șeful Poliției de Frontieră a remarcat parcursul excelent al cooperării cu partenerii americani, instituția beneficiind de un suport consistent în activitatea de frontieră. ”Putem afirma cu certitudine că, până la moment, Guvernul SUA este unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai Poliției de Frontieră, cu referire la asistența oferită prin intermediul proiectelor și programelor de asistență financiară. Îmi exprim recunoștință poporului american și apreciez voința de a ne susține continuu în îmbunătățirea capacităților instituționale”, a menționat domnul Fredolin Lecari.

La rândul său, domnul Jared Carter a apreciat mersul lucrărilor din cadrul Programului NSDD, inclusiv eficiența utilizării echipamentului conform destinației, dar și seriozitatea polițiștilor de frontieră implicați în acțiunile de prevenire a traficului ilicit de materiale nucleare și alte substanțe radioactive.

Pe agenda acțiunilor implementate prin Programul NSDD pentru acest an, se regăsește dotarea Poliției de Frontieră cu două mijloace de transport, de model Fiat Ducato, cu sisteme mobile de detecție și accesorii, la fel este prevăzut, în viitorul apropiat, conectarea sediului central al instituției direct la monitoarele pentru detectarea radiațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, până la finele anului 2016, în zonele de plecare și de control al bagajelor vor funcționa monitoarele de detectare a radiației.

La finele întrevederii, interlocutorii au evocat necesitatea colaborării continue în realizarea misiunii comune de asigurare a securității nucleare globale prin activitățile de prevenire, depistare și interdicție a transportului ilegal cu substanțe nucleare și materiale radioactive.