Regimul sirian ar fi spânzurat în secret până la 13.000 de oameni, acuză Amnesty International. Potrivit organizației pentru drepturile omului, într-un penitenciar de lângă Damasc au fost torturați și uciși mii de deținuți, în perioada 2011-2015.

Potrivit Amnesty, execuțiile de la penitenciarul militar Sednaya constituie crime de război și crime împotriva umanității. Între 2011 și 2015, mii de deținuți au fost uciși aici, iar tortuta ar putea să continue și în prezent.

Organizația pentru drepturile omului susține că între 20 și 50 de deținuți ar fi fost spânzurați zilnic acolo, iar totalul ar fi între 5000 și 13.000, în primii patru ani după izbucnirea războilui împotriva regimului condus de președintele Bashar Al-Assad, notează Reuters și libertatea.ro.

Majoritatea victimelor sunt civili suspectați că se opun guvernului. Mulți deținuți au fost torturați în mod repetat, privați sistematic de hrană, apă, medicamente și asistență medicală, condamnați în urma unor farse judiciare, executați în secret și înmormântați în gropi comune.

Zeci de martori, printre care gardieni, deținuți și judecători, au făcut declarații cutremurătoare privind acțiunile care au loc la penitenciarul de lângă Damasc.

Cel puțin o dată pe săptămână, grupuri de până la 50 de persoane erau scoase din celule pentru procese arbitrare, bătute, apoi spânzurate noaptea, în cel mai deplin secret. În timpul proceselor, deținuții aveau ochii legați și nu știau când și cum vor muri, până când li se punea lațul de gât.

Unii deținuți au fost violați sau obligați să se violeze între ei. Mâncarea li se arunca uneori pe podeaua celulei. Vorbitul era interzis. „Ororile descrise în raport dezvăluie o campanie ascunsă și monstruoasă, autorizată la cele mai înalte niveluri ale guvernului, cu scopul de a zdrobi orice formă de contestație în rândul populației siriene”, a comentat Lynn Maalouf, directoare adjunctă pentru investigații a biroului Amnesty International din Beirut.

ONU a acuzat anul trecut guvernul președintelui Al-Assad că duce o politică de exterminare în închisori. De la începutul conflictului din Siria, au fost uciși sau nevoiți să se refugieze peste 310.000 de oameni. Un raport mai vechi al Amnesty estima la 17.700 numărul morților din penitenciare.