Obligația șoferilor de a trece testul de alcoolemie este constituțională. Decizia aparține Curții Constituționale (CC) în contextul în care securitatea traficului rutier prezintă un interes public major. Prin urmare, asigurarea acesteia este o obligaţie a statului, scrie 24h.MD.

Curtea a subliniat că dreptul la respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private nu poate fi un drept absolut, ci unul care poate implica limitări, cu condiția că acestea sunt rezonabile şi proporţionale cu scopul legitim urmărit.

Unitatea de transport, ca participant la trafic, reprezintă o sursă de pericol sporit. Prin urmare, conducătorul mijlocului de transport are obligaţia de a respecta anumite reglementări impuse de autorităţi pentru evitarea riscurilor rezultate din utilizarea autovehiculelor, se arată în hotărârea CC.

Totodată, Curtea a relevat că procedura de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate a persoanei este reglementată de cadrul normativ care instituie unele garanții în acest sens.

În același timp, jurisprudența constantă a Curții Europene a stabilit că testarea obligatorie a nivelului de alcool este necesară pentru prevenirea infracțiunilor și protecția drepturilor și libertăților altor persoane.