Un convoi umanitar al ONU ce aducea alimente într-o zona siriană controlată de rebeli de lângă Alep a fost lovită de bombardamente aeriene, în condiţiile în care o încetare a focului ce dura de o săptămâna, mediată de SUA şi Rusia, s-a destrămat după o nouă intensificare a loviturilor aeriene desfăşurate de guvernul sirian, notează The Guardian.

Statele Unite au blamat Rusia pentru atacarea convoiului, indiferent dacă avioane ruseşti au fost implicate sau nu, argumentând că Moscova era responsabilă, potrivit acordului de încetare a focului, de a ţine în frâu forţele lui Bashar al-Assad.

Atacul asupra convoiului, format din camioane ale Semilunei Roşii siriene, ce transporta alimente furnizate de ONU, ar fi ucis cel puţin 12 persoane şi ar fi distrus 18 camioane pline cu hrană destinată zecilor de mii de oameni rămaşi izolaţi din cauza luptelor din zona rurală de la vest de oraşul Alep.

Lucrătorii umanitari spun că au fost loviţi din aer când descărcau hrană la un depozit din zona Urem al-Kubra, controlată de opoziţia siriană.

Primele informaţii sugerează că cei mai mulţi dintre cei ucişi erau şoferi ai Semilunei Roşii siriene.

Stephen O’Brien, coordonatorul ajutoarelor de urgenţă ONU, a spus că acest convoi fusese clar anunţat şi că ruta să fusese furnizată tuturor părţilor inplicate în conflict.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, John Kirby, a declarat că “destinaţia convoiului era cunoscută de regimul sirian şi de Rusia, totuşi aceşti lucrători umanitari au fost ucişi când încercau să ajute poporul sirian”.

“SUA vor ridică această problema direct în faţă Rusiei. Din cauza acestei flagrante încălcări a încetării ostilităţilor vom reevalua posibilitatea viitoarelor cooperări cu Rusia”.

Un înalt oficial american a spus clar că Washingtonul consideră Rusia principalul vinovat.

Nu ştim la acest moment dacă au fost ruşii sau regimul (sirian). În orice caz, ruşii sunt responsabili, nu numai pentru că trebuiau să se abţină ei înşişi de la astfel de acţiuni, ci pentru că au responsabilitatea de a opri regimul să facă aşa ceva”, a declarat oficialul.