Absolvenţii din Republica Moldova pot aplica la un program de burse oferit de Bundestag-ul german pentru o perioadă de cinci luni, 1 martie-31 iulie 2017. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit șefului secţiei economie din cadrul Ambasadei Germaniei la Chişinău, Thomas Weithöner, Bundestag-ul german oferă tinerilor prilejul de a absolvi un stagiu de 15 săptămîni pe lângă un membru al Bundestag-ului German şi de a face astfel cunoştinţă cu sistemul parlamentar german şi cu procesele de decizie politică şi, în acelaşi timp, de a acumula experienţă practică în domeniul muncii parlamentare.

Participanţii vor primi o bursă lunară în valoare de 500 de euro. Totodată, vor fi preluate şi costurile de călătorie şi asigurare şi va fi oferită cazare gratuită. Iar dacă bursierii îşi vor găsi singuri cazare, parlamentul german va oferi 300 de euro pentru aceste cheltuieli.

Doritorii trebuie să deţină cetăţenia Republicii Moldova şi să aibă studii superioare finisate. De asemenea, ei trebuie să posede cunoştinţe bune de limba germană (nivelul B), precum şi cunoştinţe privind istoria Germaniei. La acest program pot participa absolvenţii universităţilor din Republica Moldova care nu au mai mult de 30 de ani.

Bursierii sunt prezentaţi în calitate de asistenţi ai deputaţilor şi participă la toate procesele de muncă, de la elaborarea rapoartelor, până la şedinţele plenare şi chiar la elaborarea de iniţiative legislative.

Primul lucru pe care l-ar recomanda din această experienţă Parlamentului din Moldova este să dezvolte mai multe programe pentru tineri, pentru a-i implica în procesul legislativ şi a le oferi astfel cultură politică.

Procedura de depunere a actelor constă în completarea unui formular de înregistrare care include un CV, două scrisori de recomandare, o fotografie şi copia paşaportului de călătorie, care vor fi expediate prin email la ambasada Germaniei în Moldova.