Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, susține că Vladimir Plahotniuc a decis să accelereze procesul de cumpărare a deputaților și de formare a unei noi majorități parlamentare, urmare a desfășurării vineri, 12 iunie, la New York, a unui proces de judecată în care va fi examinată cererea de atac a lui Plahotniuc împotriva deciziei Departamentului de Stat al SUA și a secretarului de stat american, Mike Pompeo, care l-au declarat persona non-grata și l-au acuzat de fapte de corupție.

Socialistul a declarat că Plahotniuc mai desfășoară o tentativă de a se menține în libertate și de a nu pierde procesul de judecată din New York.  Potrivit deputatului, acum Plahotniuc depune eforturi, la Chișinău, de amânare la Curtea de Apel a examinării recursului privind  mandatul de arest pe numele său, eliberat de prima instanță.

”Din aceste motive încearcă să dea jos Guvernul Chicu și să instaureze un alt Guvern, pentru a opri procesul penal în Moldova și decizia judecătorească de fi arestat, pentru a obține dovezi suplimentare în procesul penal care va avea loc vineri la New-York”, a spus Țîrdea.

În opinia deputatului, dacă Plahotniuc va pierde procesul la Curtea de Apel, evident că vineri el poate să piardă și procesul în SUA și ca urmare să fie extrădat în Republica Moldova. Procurorul General a declarat că Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari au fraudei bancare din Moldova.