Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a dat asigurări că Parlamentul României ar da şi mâine un vot pentru unire, dar este necesar şi votul Paralmentului de la Chişinău. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu 50 de tineri din Republica Moldova, veniţi în România prin programul „Cunoaşteţi ţara”.

„În ceea ce mă priveşte, am convingerea că unirea se va produce mai devreme sau mai târziu. Orice ţară are dreptul să-şi decidă soarta, iar Republica Moldova va deveni parte a României la un moment dat. Nu prin forţă, nu prin poveşti, ci prin voinţa populaţiei, prin voinţa românilor din stânga Prutului. Sunt convins că în România unirea s-ar vota prompt de către Parlament; dacă mâine ar fi convocat să voteze unirea, ar face-o. Mai trebuie votul în Parlamentul de la Chişinău”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Potrivit oficialului, unirea este soluţia pentru intrarea Republicii Moldova în UE.

„Soluţia pentru Republica Moldova este unirea cu România pentru a intra în UE, dar şi pentru a pune capăt unei decizii a doi criminali, Hitler şi Stalin, care (…) au stabilit că Basarabia trebuie să devină parte a Uniunii Sovietice. Nu putem trăi la nesfârşit după decizia a doi criminali”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a explicat că tinerii sunt veniţi în România în cadrul programului „Cunoaşte-ţi ţara”, finanţat de un grup autonom de oameni din Republica Moldova, programul fiind derulat din anul 2012. Tinerii suportă doar costurile de transport.