La sfârșitul săptămânii trecute, angajații Poliției de Frontieră au depistat în timpul controlului trecerii frontierei documente falsificate, prezentate pentru trei autovehicule – două premise de conducere și o împuternicire notarială.

Primul caz a fost consemnat în punctul de trecere Tudora, pe direcția ieșire din R.Moldova. În cadrul formalităților necesare trecerii frontierei de stat, polițiștii de frontieră au solicitat unui șofer de camion, model DAF, înmatriculat în România, să prezinte pe lângă documentele de călătorie şi permisul de conducere. La verificarea permisului, eliberat de autoritățile naționale, s-a constatat că acesta este valabil pentru categoria B, însă conform normelor legale pentru conducerea autocamionului sunt necesare alte categorii C și D. În aceste condiții, la controlul de frontieră a fost prezentat cel de-al doilea permis de conducere, care în rezultatul verificării amănunțite s-a stabilit că este fals total. Șoferul, un moldovean de 44 de ani, a declarat că și-a procurat documentul prin 2006, din Federația Rusă. Permisul fals a fost ridicat și transmis spre expertiză, moldoveanului i-a fost permisă ieșirea din țară, doar că deja în calitate de pasager al camionului.

Permisul de conducere falsificat a constituit motiv de cercetare celui de-al doilea moldovean, depistat în punctul de trecere Otaci. Astfel, pe sensul de intrare în R.Moldova, s-a prezentat un tânăr de 20 de ani, la volanul unui Volkswagen Pasat B6, cu numere de înmatriculare moldovenești. Printre documentele prezentate, polițiștilor de frontieră le-au apărut suspiciuni vizavi de autenticitatea permisului de conducere, eliberat de autoritățile naționale. În urma examinării documentului, cu ajutorul tehnicii speciale, s-au confirmat bănuielile, fiind identificate semne vădite de falsificare a permisului. Din declarațiile tânărului s-a aflat că acesta nu a studiat la nicio școală auto, iar permisul a fost perfectat în 2014, în Chișinău. Documentul falsificat a fost reținut și trimis spre expertizare.

Ultimul caz îl reprezintă falsificarea unei procuri bulgare, care a fost depistată de polițiștii de frontieră din punctul de trecere Giurgiulești-Galați. Un locuitor al or.Cahul, de 24 de ani, a încercat să intre în țară la volanul unui autoturism, marca ALFA Romeo, înmatriculat în Bulgaria. În timpul controlului documentelor prezentate, inspectorului de frontieră i-a trezit suspiciuni procura eliberată de un notar din Bulgaria. Din cercetările preliminare s-au identificat mai multe elemente de falsificare a documentului, fapt ce a constituit temei de a ridica procura, pentru ulterioara expertizare, și de a indisponibiliza autovehiculul pe teritoriul punctului de trecere, până la finalizarea investigațiilor.

În toate cele trei cazuri, polițiștii de frontieră au întocmit procese verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art.361 CP al R.Moldova, care presupune o amendă în mărime de până la 300 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.