Procuratura municipiului Chișinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a trei cetăţeni ai Ucrainei, acuzaţi de accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii ale Republicii Moldova, cu folosirea mijloacelor tehnice speciale.

Potrivit procurorilor, în intervalul lunilor mai – august 2017, urmare închirierii diferitor imobile pe teritoriul mun.Chişinău, inculpaţii s-au conectat şi utilizat o reţea şi un serviciu de comunicaţie electronică ale operatorului de telefonie mobilă Orange, asigurînd ratarea veniturilor planificate din prestarea serviciilor de terminaţie a apelurilor internaţionale, facturate la cost considerabil mai mare decît apelurile originale. Prin aceste acţiuni ilegale, potrivit estimărilor, S.A. „Orange” a fost prejudiciat în sumă totală de 371 mii lei.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație efectuate de către ofiţerii DOS al INI al IGP şi ofiţerii de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie Chişinău au fost efectuate mai multe percheziţii în apartamentele închiriate de către aceştia, fiind depistate şi ridicate: 2 dispozitive gateway, un simbox, telefoane mobile, carduri bancare, carnet cu înscrisuri, cartele SIM „ORANGE”, un acumulator cu transformator, un dispozitiv artizanal de consum substanţe narcotice, un pachet din hîrtie în care se află o masă vegetală cu miros specific.

Inculpaţii, cu vîrstele de 21, 25 şi 31 de ani, originari din oraşul Lvov, au fost reţinuţi acum o lună, într-un apartament din Chişinău, iar la demersul procurorilor au fost plasaţi în arest preventiv. Dacă vina lor va fi dovedită, ei riscă amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale sau închisoare de pînă la 5 ani.