Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat miercuri ordonanţa executivă care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, relatează presa americană.

Pe de altă parte, preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a transmis că statul mexican nu va plăti pentru acest zid, însă a precizat că este dispus să ajungă la un acord cu oficialii americani, pe această temă.

Acesta a declarat că „deplânge” planurile barierei, adăugând că „Mexicul nu crede în ziduri”. Acesta nu a făcut nicio menţiune asupra anulării sau amânării călătoriei sale la Washington de pe 31 ianuarie pentru a se întâlni cu preşedintele SUA. Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru construirea „unei bariere fizice impasibile” şi a insitat ca Mexicul să plătească pentru aceasta.

Enrique Pena Nieto a spus: „Am spus de nenumărate ori şi repet: Mexicul nu va plăti niciun zid. Acesta a apărut pentru că Mexicul ia în discuţie noi reguli asupa cooperării, a comerţului, investiţiilor, securitpţii şi a imigraţiei în regiunea Americii de Nord. În calitate de preşedinte, îmi asum complet responsabilitatea de a apăra interesele statului şi ale mexicanilor”, a precizat acesta.

Donald Trump a declarat într-un interviu pentru ABC News că Mexicul va plăti „garantat 100%” către SUA preţul zidului, dar Congresul american ar trebui să aprobe fondurile pentru această structură, estimată la miliarde de dolari.