Turcia va fi nevoită să suspende acordul cu Uniunea Europeană privind oprirea fluxului de imigranți spre blocul comunitar dacă nu va exista o înțelegere în legătură cu liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la postul de televiziune TRT Haber, transmite agenția Reuters.

Într-un interviu în direct, Cavusoglu a spus că guvernul german trebuie să transmită clar că poziția sa nu este în linie cu o rezoluție a parlamentului german prin care masacrul din 1915 comis de forțele Imperiului Otoman asupra armenilor a fost declarat genocid.

Luni, vicepremierul turc Numan Kurtulmus a afirmat că țara sa nu intenționează să anuleze acordul semnat cu Uniunea Europeană privind stăvilirea fluxului migrator, în pofida neînțelegerilor dintre Ankara și Bruxelles, mai ales cele care privesc liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci.

„Acum este rândul UE să-și îndeplinească obligațiile. Cred că va acționa în conformitate cu înțelegerea, întrucât Turcia a îndeplinit o mare parte din ea. Anularea acordului nu se află pe agenda noastră și vom continua să ne îndeplinim partea ce ne revine pentru ca el să reușească”, a declarat presei oficialul turc, după o ședință de guvern.

UE și Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc.